Marie-Lore (iBeauty)

29-09-2015 - Marie-Lore (iBeauty)

Tip 17: Durf NEE te zeggen


Tip 17: Durf NEE te zeggen

Before you say yest to others, make sure you are not saying no to yourself" 

Velen weten het: durf vaker nee zeggen, maar in de realiteit doen we het nog veel te weinig. Tijd dus om er iets aan te doen. Nee zeggen is namelijk helemaal niet zo moeilijk!

​​​Vaak willen we voor iedereen zo goed mogelijk doen en dan in hoofdzaak voor onze klanten. Afspraken worden extra ingeboekt of verplaatst naar een datum waar het eigenlijk niet zo goed uitkomt. Nee zeggen tegen klanten durven we niet vaak genoeg.

Waarom is het toch zo lastig om 'nee' te zeggen?

Er zijn verschillende redenen waarom het zo lastig is om nee te zeggen. Omdat je de klanten niet wil teleurstellen, omdat je graag die extra omzet wil genereren, omdat je wil voldoen aan de verwachtingen rondom jou. Soms omdat je gewoon te snel 'ja' zegt, zonder er echt over na te denken. Niet durven nee zeggen kan echter op termijn gevolgen hebben: een overboekte agenda, te lange werkdagen, te veel hooi op je vork. Uiteindelijk kan dit leiden tot stress of zelf een burn-out.

Hoe pak je het aan?

- Probeer bij elke vraag, eerst wat tijd te winnen, zodat je rustig kan nadenken over de gevolgen van toe te stemmen op de vraag. Je hoeft jezelf helemaal niet verplicht te voelen onmiddellijk te antwoorden. Vraag de klant later terug contact op te nemen en bekijk eerst jouw agenda en de mogelijkheden.

- Plan enkele rustmomenten in door bijvoorbeeld een vaste middagpauze in te lassen. Deze middagpauze overbrugt eventueel de uitgelopen afspraken van de voormiddag, zo ga je minder stressvol de namiddag in.

- Gebruik handige tools om je planning te hanteren. Vele salons nemen geen of minder telefonische afspraken aan, maar laten de klant online boeken. Zo verminder je boekingen waar het wat minder goed uitkomt. Daarnaast vermindert het de stressmomenten van het constant beantwoorden van de telefoons. Bekijk zeker eens de mogelijkheden van onze iBeauty online reservatie tool!

Nee zeggen is denken aan jezelf!

Door vaker nee te zeggen, zal je veranderingen opmerken. Het is een manier om met jezelf rekening te houden. Een manier om langer door te kunnen gaan en gelukkig te zijn met jezelf!

Heb je te veel hooi op je vork en krijg je het allemaal moeilijk gebolwerkt, aarzel dan niet om hulp in te roepen van een professional. Zij zijn getraind om je op een professionele manier te begeleiden. Coaching vragen kan je tot andere inzichten brengen! Kijk zeker eens naar de mogelijkheden van onze partner Kim de Backer en durf hierop wel JA te zeggen!

Leer meer over de volgende voordelen...